TOERTOCHT VERSLAG


Naam toertocht: De Kribbe

Datum: 18-05-2019
T5
Auteur: Wim van den Noort
Toerleider(s): Ep Kamphuis
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 91
Aantal leden: 8

Verslag: Vanmorgen met korte broek en mouwstukken vertrokken naar de manege dat is toch wel wat aangenamer dan die winterkleding hetheeft nou ook lang genoeg geduurd Brrr.We waren deze morgen met 7 man en 1 dame.
Ik had me de hele week al zorgen gemaakt want onze groep slinkt behoorliijk ivm.met ziektes etc.J.B. kwam nog ff met zijn zoon ons goeiedag zeggen,Jan is al bijna het hele jaarnit te passe det wasse vurig joar ook anit.Gelukkig gaat het nu de goede kant op en probeert hij zijn conditie wat op te vijzelen,Woensdagmiddag zagen we hem ook al met de Kasse stiekum trainen.Jan goed blijven oefenen dan kun je binnenkort weer mee.
Inmiddels was het 8.30 uur tijd om te vertrekken.
Ep had een mooie route zoals altijd, vorig jaar rond deze tijd hadden we ook samen met Ep deze route gefiets alleen onder veel slechtere omstandigheden,alhoewel het hield nu ook nog niet over.
We fietsten richting Look naar de beuseberg van de Wippert naar Oxe dwars door de woonwijk van Colmschate naar de Scheg na diverse stoplichten komen we onderaan de oude Wilhelminabrug Volgens Han zaten zijn vrindinnen er al.De Steenenkamer door en op een gegeven moment was het een enorm gedraai die Ep heeft alles foutloos in zijn hoofd perfect bij Busloo over pakeer plaatsen er was nu toch niemand,na ca. 50 km kwamen we bij de koffie dat werd ook tijd na bijna twee en eenhalf uur.
Na de koffie naar het Dommerholtsveer  toen werd het ietsjes warmer de beenstukken gingen af,daarna via Joppe en Hafsen weer richting Rijssen het was inmiddels al aan de late kant want ik wilde nog naar de voetbal in Wierden dus snel douchen happie eten en weer op de fiets de tennisvrienden stonden al te wachten,maar nu konden we lekker relext trappen die gasten hebben allemaal ebikes.
Ep bedankt voor de mooie route en de rest van de leden voor de gezellige morgen.


Verstuurd: 19-05-2019 19:34

Naam toertocht: Gramsbergen

Datum: 18-05-2019
T3
Auteur: Johnny
Toerleider(s): Henk van Pijkeren, Dick Markvoort
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 125
Aantal leden: 17

Verslag: Zaterdagmorgen vlak voor acht uur fiets ik het parkeerterrein bij de manege op. Bij de T3 staan inmiddels al 16 man dus met mij erbij zijn het er vandaag 17. Henk neemt 8 man onder zijn hoede en Dick krijgt de rest toegewezen. Het mooie van ons nieuwe vertrekpunt is dat je de Borkeld en Rijssenberg eens van de andere kant kunt fietsen. Via de Knottebeltlaan gaat het richting Wierden. Vlak buiten Rijssen de tunnel in en door Ypelo richting Bornebroek. We rijden om Almelo heen en via Harbrinkshoek en Langeveen schieten we Duitsland in. Voor sommigen van de T3 bekend terrein want hier hadden ze woensdag ook al gefietst met de Hel van Twente. Via Wielen gaan we bij Radewijk weer de grens over en komen we na zo'n 70 km bij ons koffieadres. Hier bij de Mommeriete aan het kanaal is het prima uit te houden in het zonnetje. Hier presteert Bertie Braamhaar het bijna onmogelijke, tussen het eerste en tweede koffiekopje krijgt hij een lekke band. Maar ook dit word vakkundig herstelt en gaan we nadat de twee groepen zijn omgedraaid weer op pad. Via Bruchterveld en Bergentheim gaat het langs het kanaal richting Beerzeveld. Met een windje meestal van opzij gaat het in een mooi gelijkmatig tempo via Den Ham en Hoge Hexel weer richting Rijssen. Na 125 km fietsen we de Reggesingel op en gaat een ieder zijn weg. Henk en Dick bedankt voor het vakkundig toerleiderschap en de rest natuurlijk voor weer een mooi zaterdagmorgenritje.

Verstuurd: 18-05-2019 14:03

Naam toertocht: De Vroolijke Frans

Datum: 11-05-2019
T2
Auteur: Gardus
Toerleider(s): Erik/Mathijs
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 110
Aantal leden: 9

Verslag: Zaterdagmorgen 8.00 uur, we starten de eerste keer bij de paarden-manege
Raar en onwennig voelt het, ook het geringe aantal mede strijders.
9 Koppen tellen we, en André vertelt al voor vertrek dat hij tot halverwege
mee zal gaan.
Dat wordt met een klein kluppie de woei op de terugweg trotseren.

Klikkerdeclick op de pedalen, lekker geluid eigenlijk.
Rijsserberg over met nog stijve spieren, rustig beginnen.

Schoolbuurt, Stokkum, Medler, Wind mee, stééds wind mee, niks aan.
Vervelend zelfs, het wordt lekker als we een paar honderd meter tegenbries hebben.
Zoiets als een voordeeltje alvast voor de terugweg.

Bij de Varselring in de buurt, worden Rudi en ik getrakteerd op een nostalgische Castrol
raceolie geur.  Gehuil van race-motoren, we worden tegen gehouden er is een race weekend.
Zullen we héél even gaan kijken? Domme vraag voor motorloze renners.
De verkeersregelaars proberen ons de kortste omweg uit te leggen, maar we leggen hun uit dat we juist
niet voor de kortste weg gaan. Vertwijfeld worden we aangekeken.

Via Bronkhorst altijd mooi, rollen we het pontveer op.
André gaat zijn eigen weg richting Deventer waar zoon Thomas een wedstrijd skeelert.

We doen de uitspanning De "'Vroolijke Frans" aan.
Een gezellige uitspanning met een bar zonder barkrukken, en zonder moderniteiten.

Een banaan eten in de buurt van Wim, is eigenlijk vragen om altijd dezelfde reactie: Is de aap ziek??
Klopt Wim, hij was eigenlijk voor jou bestemd.......;-))

De terugweg is ons denk ik allemaal hard meegevallen, natuurlijk was het zwaar.
Maar iedereen deed zijn best, de zwaksten reden op het hardst, en de sterkeren hielden zich in.
Erik liet ons snel wisselen.

We zijn in totaal wel 4 x deze zaterdagmorgen fout gereden, ondanks dat er ook wel 4 renners
waren met de route in de Garmin.
Heel bijzonder maar een leuk voorval eigenlijk.

De route was echt mooi, bedankt Erik!!  Bedankt iedereen....

Gardus

Verstuurd: 11-05-2019 23:36

Naam toertocht: Vliegveld Teuge

Datum: 11-05-2019
T4
Auteur: Annelies Voortman
Toerleider(s): Dinand Kosters
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 107
Aantal leden: 12

Verslag: Het weer wat voorspeld wordt is redelijk goed. Maximaal rond de 14 graden, beetje zon, en droog. Prima fietsweer. Het is voor mij voor ’t eerst dat we bij de manege starten. Op m’n gemakje rij ik er heen. Voor me zie ik iemand met een driekwart broek en armstukken fietsen, brr, ik vind het nog behoorlijk fris. Blij dat ik m’n lange broek en jasje aan gedaan heb.

We starten met 12 man. Gerrit S. wil met de T3 mee, maar vind het voor ons fijner als we met een even aantal fietsen, en besluit om toch maar met ons mee te gaan. Dinand K. is tourleider, en stuurt ons door de Braakmanslanden. We komen al snel buitenaf en fietsen rustig richting Holten. Langs Holten heen gaat het naar Nieuw-Heeten en Okkenbroek. Als volleerde tourleider heeft hij alle rustige weggetjes uitgekozen die er zijn, het fietst heerlijk. Ik hoor vaak om me heen: wat een mooie route zeg. We slingeren wat door het groene landschap naar Olst. We hebben de wind mee, en soms zijn daar uitgelaten mannen op kop die zo hard mogelijk willen fietsen.
Ineens komt er een noodkreet van iemand midden uit de groep, die ons allen stijf rechtop doet schieten van schrik. Ik fiets achteraan, en met Gerrit S. probeer ik te zien wat er gebeurd. Geen tegenliggers, geen paaltje, geen gat in de weg.. Wat dan?? Dinand laat zijn stem horen tegen de kopmannen, en we gaan ineens een paar kilometer per uur zachter. Waarschijnlijk gingen we te hard. Rustig aan verder maar weer. Bij Olst wil de pont net wegvaren, maar ziet (of hoort) ons aankomen en wacht netjes tot iedereen veilig aan boord is voordat hij gaat. Weer op het vaste land fietsen we over een mooi fietspad recht op de kerk van Nijbroek af, als er weer een schreeuw uit de groep komt. Ik kijk langs m’n voorganger heen wat er gebeurt, en zie hem ineens plat op het stuur liggen en ‘kijk uit!’ roepen. Ik schiet ook plat op m’n stuur zonder dat ik weet waarom, maar dat lijkt me het veiligst als we aangevallen worden. Het volgende moment zwiept er een tak tegen m’n helm, en wordt ik even verblind door bladeren Sommigen zwabberen wat heen en weer van schrik, maar ook nu gaat alles goed.

Bij de Hangar, aan de zijkant van het vliegveld Teuge, stallen we onze fiets en nemen we plaats. Buiten is net te koud, dus dan maar binnen. De bediening is streng, doch in hun ogen rechtvaardig. Aan bepaalde tafels mogen we niet zitten, helm niet zomaar ergens neerleggen, en geen eigen brood opeten. Aan de eerste twee dingen hebben we ons maar gehouden, maar iedereen eet wel met smaak z’n eigen gesmeerde broodjes op.
Na een klein halfuur heeft iedereen het wel bekeken, en gaan we vol goede moed verder op pad. Iemand hoort het geluid van een motor en roept ‘achter’! We maken een lintje, en denken dat er een auto voorbij komt.. het bleek een vliegtuig te zijn die laag over ons heen vliegt.

We koersen recht op de IJssel af, maar op het laatste moment roept Dinand ‘rechtsaf!’ Gelukkig, dat scheelt weer een nat pak. We gaan over de brug bij Deventer en krijgen een hele rij stoplichten. We worden met vaste hand hierdoor geleid en komen in rustiger gebied. Via Bathmen en Loo gaat het weer op huis aan. In Loo worden we bijna van de weg gereden door oma die ineens linksaf slaat en ons hierdoor afsnijdt. Ze ziet ons totaal over het hoofd. Gelukkig zijn wij wat alerter, en fietsen we vrolijk door.
Nu hebben we geregeld de wind tegen, en sommige beentjes gaan protesteren. Er wordt snel doorgedraaid, en zo komen we rond kwart voor één Rijssen weer binnen. Het was een mooie tocht.

Mannen, bedankt, en iedereen een goed weekend!

Verstuurd: 11-05-2019 20:16

Naam toertocht: Rondje Achterhoek

Datum: 11-05-2019
T3
Auteur: Henk Dekkers
Toerleider(s): Henk Goorman
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 125
Aantal leden: 15

Verslag: Het was deze zaterdag voor het eerst de gezamenlijke start van alle tour groepen bij de Manege "De Brekeld". Gezien het aantal fietsers dat aanwezig was, moet men nog wel wennen aan de nieuwe startlocatie, er was een matige opkomst.  De voor de tijd van het jaar frisse temperatuur was de reden dat ieder toch in een wat winterse outfit op de fiets stapt. Maar de zon schijnt dus het is goed te doen.
Vandaag gaat de rit richting de achterhoek/grensgebied Duitsland. Vanaf de startlocatie zoekt de toerleider snel de aansluiting op de route die in de Garmin staat, want die begint uiteraard nog bij de Reggehal.
Snel hebben we het juiste ritme te pakken en gaan we grotendeels met wind mee richting het zuid-oosten. Via mooie binnenwegen in de richting Haaksbergen. Bij de buurtschap Holthuizen geeft de toerleider aan dat we rechtsaf moeten. Daarbij over het hoofd gezien dat het een doodlopende weg is, (maar het staat zo in de Garmin). Het blijkt dat men de afgelopen jaren een vernieuwde N18 weg heeft aangelegd. De mogelijkheden om via landweggetjes deze snelweg te passeren zijn beperkt geworden. Men zal toch via de nieuw aangelegde toegangswegen en viaducten de snelweg moeten kruisen. Maar we hebben de route snel weer opgepakt en via Rekken rijden we Duitsland in waar we ons echte wielrenners voelden, want we mochten van Henk op een rustige brede doorgaande weg fietsen (slecht 1 auto passeerde ons op een traject van 5 km). Inmiddels kwamen we aan bij het koffieadres, waar het nog even zoeken was, want er bleken 2 paradijzen te zijn. Het paradijs voor de meeuwen lag er ook mooi bij, maar wij moesten toch 200 meter verder zijn bij het paradijs voor de vissers (Angel Paradies). Koffie gedronken in de serre. Het formaat koffiemokken was dermate groot dat niemand nog een tweede kop wenste. Maar de kwaliteit koffie was goed.
Na de pauze weer op de fiets en richting Nederland. Na 500 meter roept een van deelnemers "ho stop ik heb mien bril vergetn". Maar stoppen was niet nodig omdat ondergetekende de bril meegenomen had van de tafel bij het verlaten van het restaurant.
Aangezien we steeds meer tegenwind te verwerken kregen werd er waar dit kon veelal in waaier gereden. Via Beltrum en Marienvelde naar Ruurlo-Medler en Barchem. Hier kwamen we veel studenten tegen die de Batavierenrace aan het lopen waren. Via Markelo en de Borkeld kwamen we zonder kleerscheuren voldaan in Rijssen terug met een gemiddelde snelheid van 29,5 km/u.
Toerleider Henk Goorman bedankt voor de mooie rit.

Verstuurd: 11-05-2019 16:02

Naam toertocht: Frans op den Bult

Datum: 04-05-2019
T3
Auteur: Erik ten Hove
Toerleider(s): Bertus Dekkers
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 89
Aantal leden: 9

Verslag: Al voor in de week kijk ik naar de weersverwachtingen van het komende weekend. En die zien er niet zo heel positief uit. De voorspellingen geven aan dat het lage temperaturen worden en ook kans op regen of zelfs winterse neerslag. Dat ziet er niet goed uit voor zaterdag denk ik dan. Hopelijk valt het mee. En heel vaak blijkt toch maar weer "we zijn vaak te bang". Ook deze zaterdagmorgen valt het reuze mee. Wel fris en een beetje wind, maar droog. Het was even afwachten of er wel een tocht werd gereden. Er waren leden die dag bezig met de Ronde van Overijssel, en ook leden aan het voorrijden van de Theo de Rooy Classic. Een App(je) op vrijdagmiddag gaf gelukkig het volgende bericht dat de gebroeders Dekkers een toertocht gingen fietsen.
Goed aangekleed (winters tenue) ga ik op pad naar de Reggehal. Daar starten we vandaag voor de laatste keer. In totaal gaan we met 8 mannen en 1 vrouw op pad. Het wordt een iets kortere ronde dan normaal zaterdags in verband met de RvO. Het wordt een rit naar het chauffeurs-café Frans op den Bult. Een aantal van de aanwezigen zijn daar al eerder geweest dit seizoen, maar dat maakt helemaal niets uit. Via Elsen gaan we richting Ambt Delden, Delden, Beckum, Boekelo, en komen we aan op het industrie en haventerrein van Enschede. De contouren van het Twente Stadion vallen dan ook altijd weer op. We fietsen over het Universiteits- terrein, waar nog even een blokkade op geworpen is in verband met een gehouden of te houden feest, maar we vinden onze route snel weer terug. We rijden nu door naar Frans op den Bult om daar de koffie en de meegenomen proviand te nuttigen. Wel even de fietsen goed op slot zetten wordt hier elke weer met nadruk gezegd. Per twee worden de fietsen gekoppeld. Hopelijk nemen onverlaten dan geen twee fietsen tegelijk mee. Als we zo binnen aan tafel de groep overzien valt het op dat we eigenlijk met de "oude" T4 aanwezig zijn. Waar zijn de anderen? Te koud????
We rekenen af als we de koffie op hebben en gelukkig hoeft niemand te lopen. De fietsen staan er nog allemaal. Via Deurningen, Saasveld, Zenderen, Bornebroek en Enter komen we uiteindelijk weer in Rijssen aan. Er zitten er dan ca 89 km op de teller. Een paar rijders willen toch nog vandaag de 100 km grens aantikken en rijden nog een stukje verder.
Het was een geslaagde tocht. Ik heb weer met volle teugen genoten. Bertus hartelijk dank voor de goede leiding en natuurlijk ook de andere teamgenoten bedankt.


Verstuurd: 05-05-2019 11:23

Naam toertocht: Engels werk

Datum: 20-04-2019
T4
Auteur: Joke
Toerleider(s): Ep kamphuis , Johan Witten
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 110110110
Aantal leden: 22

Verslag: Engels werk met Ep.
Het beloofd een prachtige dag te worden alhoewel de start nog altijd erg fris is.
Vanuit Enter fietsen we met 8 leden  voor 1 van de laatste keren  naar de sporthal.
Vanaf 4 mei wordt de Brekeld onze TCR startlokatie.
Vandaag is het dus nog sporthal. Daar staan al veel blauw/geel shirts te wachten.
Wij gaan vandaag naar Zwolle het zogenaamde Engels werk. 22 T4 ers worden netjes opgespliitst in 2 groepen.
Ik start in de tweede groep met toerleider Johan Witten. We hebben de heenweg  de wind  en de zon in de rug.
Het is een prachtige rit zoals we bijna al gewoon gaan vinden als Ep toerleider is. Ik weet hoeveel moeite hij er voor doet.
Bijna zeker heeft hij deze tocht deze afgelopen week nog voor gefietst.  Boven op de dijk langs de IJssel, het blijft fasinerend mooi vooral nu de natuur zich weer in al zijn pracht ontplooid. We zien Zwolle al van ver liggen met zijn nieuwe bruggen. We rijden veel bruggen over en zo helemaal om Zwolle heen. Ep heeft een mooi koffieadres voor ons op gezocht en we strijken neer op het terras buiten in de zon.
Jan A. zegt: "zo nu kunnen alle hulpstukken uit". Iemand zegt: dus ook de gehoorapparaten en gebitten? Gelach is het gevolg.
Dan weet iknog een mooi verhaal zegt Jan S.
Ik kom afgelopen week mijn ex-buurman tegen en zeg: " buurman, wat is ter met oe gebuurt?
Nou Jan, dat zak oe verteln. Ik komme woensdagnag ant hoosen en proesen, en daor vleug mie mien gebit oet mond.
Ees nog ewn zeukn mer het gebit kon ik naors mer vin. Toe dach ik den zeuk ik mornvrog wa wier op en bin goan slaopn.
Un volgenden moarn drek op zeuk natuurlijk, ut hele berre thunsterstebeukn ehaald,  mer gen gebit te bekenn.
To leup ik nao de keukn, en daor zag ik mien gebit, In de hondemanne. Eers  wak bliej dak um wier harre, mer too ik better keek was ik neet meer zo bliej. Onzen hond har het gebit als kauwgum gebroekt. Dus daor was neet  vulle mer met te beginn.
Ik heb nu noe naar de Feie brag en den prebeert ne weer int model te krieng, en aans komt ter meer nun nien.
Na dit verhaal komt ook Harrie (onze badmeester) met verhalen over verloren gebitten in het zwembad, die hij dan meestal weer moest opduiken.
Hierna hebben we nog een akkefietje met een auto die tegen een aantal  fietsen van ons (zeggen ze) heeft aangereden.
Na controle blijkt er geen enkele schade te zijn, dus iedereen weer  opgelucht. Na afgerekend te hebben moeten we weer op pad.
Het is nu een ander verhaal, want we moeten de hele weg terug tegen de wind in naar Rijssen. Maar ook daar komen we prima doorheen.
Lekker snel draaien is dan beste manier om het goed te kunnen volhouden.
Bij de tunnel in Rijssen, bedanken we Ep en wensen iedereen fijne paasdagen toe. Nog 5 kilometer en wij zijn ook weer thuis.

Joke

Verstuurd: 22-04-2019 14:05

Naam toertocht: test

Datum: 22-04-2019
T2
Auteur: Eric Harbers
Toerleider(s): 1
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 1
Aantal leden: 1

Verslag: Dit is een test omdat ik het vreemd vind dat er van afgelopen zaterdag geen tourverslag is ingezonden.

Verstuurd: 22-04-2019 12:41

Naam toertocht: grensheuvelen

Datum: 12-04-2019
T2
Auteur: André
Toerleider(s): René Lammertink
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 120
Aantal leden: 15

Verslag:
Zere benen  

Toen ik vanmorgen bij de sporthal aankwam, stond  iedereen dik ingepakt, klaar voor vertrek naar de Grensheuvelentocht.
Precies om 8 uur vertrekken we met 13 man naar het middelpunt van de wereld, Enter. Hier beginnen alle tochten en hier komen alle tochten weer samen. Gelijk na vertrek op de Nieuwlandsweg komt er twee man bij, die eerst met T3 mee zouden gaan, maar toch uiteindelijk besluiten om zich aan te sluiten bij de T2. Uiteindelijk komen ze erachter dat dit de juiste keuze is voor Herbert en Gardus. Ze kunnen namelijk de hele tocht perfect meekomen, dus het zullen wel blijvertjes zijn.
Als we bij Zenderen komen me moeten we de weg oversteken en worden we toegejuicht  door een autobestuurder. Later bleek dat hij heel erg boos was omdat een aantal mensen zich niet aan de regels hadden gehouden.
Vanuit Zenderen gaan we richting Vasse. Bij Vasse laten we gelukkig de Hooidijk rechts liggen. Ik had namelijk al ontzettend slechte benen, hoe dat kan weet ik echt niet.
Als we eenmaal in Duitsland zijn, lijkt het wel of er geen verharde wegen zijn aangelegd. De wegen waar we overheen fietsen zijn zandwegen die heel geschikt zijn voor de 28mm banden de van René en Gardus. Zij voelen zich ook geweldig thuis op het zand. Bij mij doet het meer denken aan het mountainbiken. Nog een kleine 3 kwartier slingeren we ons over de heuvels rondom Uelsen. Een prachtige route, maar oei oei mijn benen. In Uelsen zoeken we een koffieadres op. Het beoogde koffieadres was gesloten, dus hebben we bij de ALDI markt een kleine bakkerij gevonden waar ook koffie geschonken werd. Er waren alleen te weinig stoelen. Gardus en Matthijs hebben een tafel bij gesleept en hier konden ze toch ook lekker op zitten.
Omdat van de laatste twee zaterdagen geen toerverslag is gemaakt hebben we afgesproken dat alle leden van T2 die geen toerleider zijn om de beurt een toerverslag zullen gaan schrijven. Ik ben de gelukkige om als eerste een verslag te schrijven. Dat zal wel komen omdat zowel mijn voor en achternaam allebei met een A beginnen. Volgende keer is dus de B aan de  beurt.
Nadat we de koffie hebben afgerekend, welke voor een vooroorlogse prijs werd geschonken, hebben we de terugreis weer aanvaart. Met de wind in de rug zijn we lekker naar huis gereden. Ik zelf heb me het eerste uur lekker verstopt achter René, onze toerleider. Maar op een bepaald moment heb ik mezelf weer terug gevonden. Ik begrijp er echt niks van dat ik zo snel kan herstellen. Mijn plekje werd helaas al snel  door een ander ingenomen. Want vlak na de Hooidijk ging het mis. Willie kreeg kramp in beide benen en moest dus mijn plaats overnemen. Hierdoor zijn we dus vanaf de hooidijk in een en rustig tempo weer naar huis gereden. Met een paar mensen hebben we de Rijsserberg nog even meegenomen. Uiteindelijk waren we om 12:45 weer thuis en laat ik mijn benen masseren.
René, bedankt voor de mooie rit. Willy, één advies: een massage helpt geweldig en voor rest van T 2  
TOT VOLGENDE WEEK


Verstuurd: 13-04-2019 20:16

Naam toertocht: Dedemsvaart

Datum: 13-04-2019
T1
Auteur: Erik Dommerholt
Toerleider(s): Jan-Harm Dannenberg
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 120
Aantal leden: 16

Verslag: Toerverslag: T1 – Rondje Dedemsvaart
Auteur: Erik Dommerholt
Toerleider(s): Jan-Harm Dannenberg
Aantal KM: 120
Aantal leden: 16

Vandaag staat een rit richting het Reestdal op het programma. De Reest is een grensriviertje tussen Drente en Overijssel. Het dal heeft een eigen karakter en is niet te vergelijken met andere beekdalen in Drente. In feite rijgt de Reest landgoederen, heideterreinen, bossen beekdalgraslanden en sfeervolle boerderijen aaneen.
Ik deel dit maar even omdat er tijdens het koersen bij de T1 niet bepaald tijd is om uitgebreid van de omgeving te genieten ;-)

Vandaag is het trouwens een bitterkoude dag, de thermometer geeft bijna 3 graden aan dus nog maar even geen korte broek en shirt. Goed ingepakt vertrek ik rond 07:50 richting de sporthal. Heel ruim is dat ook weer niet dus trap ik even stevig door. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat we een paar minuten later vertrekken. Maarten Janssen moet uit Hengelo komen rijden en staat op de A35 in de file!  
Een paar minuten over acht geeft onze tourleider van vandaag Jan-Harm alsnog het startsein om te vertrekken. We rijden eerst in noordelijke richting naar Nijverdal en vervolgens naar Ommen. Vervolgens komen we met wat omtrekkende bewegingen aan in Dedemsvaart. Perfect om zo lekker tegen de wind in te starten, vanaf nu kan het alleen maar beter worden!

We hebben trouwens wel een opvallende gastrijder in ons midden. Hij is gehuld in oranje fietskleding met op de achterzijde reclame voor “Evert van Benthem Sport”. Dit verraad dat deze gastrijder iets te maken zou kunnen hebben met schaatsen. En dit laatste blijkt te kloppen, tijdens de koffie bij grand café “’t Dorp” in Dedemsvaart kom ik in gesprek met deze jongman. Het blijkt te gaan om Ruben Ligtenberg 16 jaar jong. Hij heeft inmiddels al heel wat (schaats) overwinningen op zijn naam staan. Zo heeft hij dit jaar de titel veroverd bij het marathon schaatsen bij de jeugd, ook op in-line skates is hij de kampioen. Fietsen kan hij trouwens ook maar daarover later meer.

De koffie met appelgebak en andere zoetigheden smaken goed en voorzien ons van de noodzakelijke “snelle suikers”. Mijn gevoel zegt dat we dit nog hard nodig gaan hebben. Want hoewel we vanaf nu wat meer van de wind af gaan rijden zorgt het hogere tempo ervoor dat we onszelf niet bepaald sparen, en zo hoort het ook!

Vanuit Dedemsvaart zetten we koers richting Ommen om daarna de Lemelerberg op te fietsen. Ik merk dat deze bult, als hem vanaf deze kant beklimt, een venijnig staartje heeft. In de verte zie ik “onze schaatser” met speels gemak de vooraan meedraaien.
Na de Lemelerberg en Luttenberg gaan we richting Haarle. Als “toetje” steken we de berg dwars over via de Koningsbelt. Hier worden normaal gesproken de “mannen van de jongens gescheiden”. En dat is ook nu het geval want wederom zie ik in de verte een in oranje gehulde fietskleding de groep aanvoeren.

Tijdens de traditionele sprint op de ligtenbergerdijk richting het verlossende bordje Rijssen is er al heel snel een ontsnapping van twee dappere strijders. Die rekenen we wel weer in dacht ik nog, niet dus. Heel hard gaat het allemaal niet meer want we zijn om in wielertermen te blijven behoorlijk “uitgewoond”.

Maar al met al was het een hele mooie tocht door een prachtig landschap (zie de inleiding). Jan-Harm bedankt voor deze mooie rit!

En onthoud de naam Ruben Ligtenberg, hier gaan we in de toekomst vast nog wel meer van horen.


Verstuurd: 13-04-2019 17:38

Naam toertocht: Grensheuvelen

Datum: 13-04-2019
T2
Auteur: Herbert markvoort
Toerleider(s): Rene Lammertink
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 120
Aantal leden: 15

Verslag: Eang Stoete etn bie n bakker

Ie - dreene was beste te passe
Met ‘n wind op kop gungt richting Vasse
Op ‘n ‘ Zooidiek ‘ duurt laand
Tot de velgen duurt zaand
Ie - dreene was beste te passe

In Uelsen kreew koffie bie ‘n bakker
Want ‘n cafébaas den was noch nit wakker
De stoete van oons zelf
Den smaakn as vanzelf
Mer de koffie den was nit zo lakker

Vedan in het prachtige Duutslaand
Stunn vie ineens an de ka -haant
Joa o wat een pech
De heimweg was weg
Nun umweg mer niks an de ha-haand

Oawer n Hooidiek gungt trugge noar Vasse
Met n wind int gat gungt wier vol gasse
Wat hagel op n kop
En t zat r wier op
Ie - dreene was beste te passe !


Verstuurd: 13-04-2019 17:06

Naam toertocht: Ommen

Datum: 13-04-2019
T3
Auteur: Jan Peter de Jager
Toerleider(s): Anton Janssen
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 115
Aantal leden: 10

Verslag: Nachtvorst , om 08.00 uur is het nog onder nul met een gevoelstemperatuur van minus 5 graden. Met deze temperaturen zoeken vele T3 rijders hun eigen weg. Een aantal fietsen niet, een aantal gaan later op de ochtend met de T4 en een aantal gaan om 09.00 uur met de MTB het bos in.  Bij de T3 zijn we er inmiddels aan gewend dat rond de 25 fietsers aanwezig zijn en we in twee groepen moeten rijden. Vandaag staan er om 08.00 uur slechts negen T 3 rijders klaar voor de zaterdag - wegtocht. Anton Janssen  maakt het tiental compleet als inval - toerleider.
Ik heb wat extra laagjes kleding aangedaan, mijn winterhandschoenen en voor de eerste uren een bivakmuts. En .... het zonnetje schijnt heerlijk waardoor het niet zo koud aanvoelt. Anton zegt net voor vertrek dat hij een leuke route weet. Zonder route op een navigatie apparaat - gewoon uit zijn hoofd - wil onze gast-toerleider ons naar Ommen brengen. Koffie bij de Witte Brug.  Het is weer gezellig in de groep. De sfeer is erg goed.  In een rustig tempo gaan we via de Borkeld naar Holten. Over het smalle fietspad van de Beukenlaan fietsen we de Holterberg op en daarna via de Motieweg weer naar beneden. Dit eerste smalle fietspad was een aankondiging van meerdere kilometers smalle fietspaden die we vandaag tegen zullen komen. Onze toerleider heeft duidelijk een voorkeur voor het fietsen op smalle paden. We fietsen inmiddels langs de westflank van de Holterberg. Heerlijk in het zonnetje en nog weinig wind. Het tempo dat we fietsen ligt niet hoog. Als kopmannen boven de 30 gaan fietsen, wordt al snel ‘ ‘rustig aan’ ‘geroepen. Dat zal wel te maken hebben met de vrieskou en dus koude en stramme spieren.
We passeren Haarle, Luttenberg en Lemelerveld. De Lemelerberg laten we rechts liggen. Na een rondje Dalmsholte, Giethmen komen we op de Zwolseweg en in Ommen. Van Ommen naar ons koffieadres bij de Witte Brug wordt  nog even een sprint ingezet. Een aantal van ons hebben grote behoefte aan koffie.  De Witte Brug is altijd een goed koffieadres en dat blijkt ook nu weer. De Beukenhorst- koffie smaakt prima.
Na de koffie rijden we over de Steile Oever ( smal fietspad nr ....) naar de Hammerweg. Na een paar kilometer stuurt Anton ons linksaf de Hammerweg over naar een volgend smal fietspad door het bos. Het is een heel mooi fietspad dat voor meerdere van ons een nieuwe ontdekking is.  Na een paar kilometer zwieren en zwaaien tussen de bomen op dit mooi geasfalteerde pad, komen we op de Vosseboerweg naar Den Ham. Het tempo gaat nu omhoog. Voor Den Ham slaan we af en fietsen over de Geerdijk naar het kanaal bij Vroomshoop. Het waait inmiddels harder en er komen meer wolken in de lucht. Met de wind schuin tegen is het even doorbijten. Na Vroomshoop volgen we het Zwolse kanaal en hebben we de wind schuin achter. De snelheid gaat nu regelmatig naar 34 kmph. Bij de N 347 ( Ommen-Hellendoorn) maken we nog even een rondje om het klimmetje te nemen bij de Sanatoriumweg. Bij Schuilenburg nemen we het ....smalle  fietspad .... langs de Regge en zijn we via Hulsen en Notter snel weer  terug in Rijssen.
En... was het koud? Nee , eigenlijk niet, het was prima weer voor een wegtocht.
Anton, bedankt voor het leiden van de T3 toppers en de mooie route !Verstuurd: 13-04-2019 17:03

Naam toertocht: TCR Hardenberg

Datum: 13-04-2019
T4
Auteur: joke
Toerleider(s): Herman Baan, Bennie Aanstoot
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 90
Aantal leden: 18

Verslag: Volgens toerschema Slagharen, het werd Hardenberg.

Op het toerschema stond dat we vandaag naar Slagharen zouden gaan, maar door de weersomstandigheden wordt het snel aangepast naar Hardenberg.
Vrijdagavond stuur ik op de app van T4 een bericht:  Kunnen we morgen niet een uur later starten, gezien de temperatuur ? Meteen daarop het antwoord van Herman: T4 start morgen om 9.00 uur en de rit wordt aangepast.
Ik en volgens mij de meerderheid van de T4 was daar maar wat blij mee.
's morgens voor vertrek ga ik altijd de vissen voeren en kijk dan meteen op de thermometer. Deze morgen wordt ik daar niet echt blij van. Om 7.45 uur is het nog 1 graad onder nul. Brrrrrr.
Ik heb met de ervaring van afgelopen woensdag 's avonds al de kleding aangepast aan de temperatuur van de komende dag, de winterhandschoenen weer opgeduikeld en een extra warm shirt opgezocht en de overschoenen niet te vergeten.
Als ik om 5 over half negen nog eens kijk op de thermometer staat die nu wel boven nul maar nog niet erg ver.
Niet zeuren, wie A zegt moet ook B zeggen.
Op naar Johan Krake om samen naar de Gulf te fietsen, daar staat niemand want T1, T2 en T3 zijn gewoon om 8 uur vertrokken. Onderweg lijven we Brigitte in en fietsen samen naar de sporthal.
Daar staan al veel T4 rijders te wachten en de T3 ATB groep die het bos in gaan. (ook geen gek idee)
We gaan met Herman vandaag als toerleider en Bennie als back up.
Herman heeft weer een nieuwe route bedacht en net als je denkt: nu weet ik weer waar ik ben, verandert hij weer van koers en is de route weer nieuw voor ons. Kijk op strava om te weten te komen waar we hebben gefietst. Prima wegen en paadjes en door de kou hebben we ook bijna geen medeweggebruikers. Wel speelt de wind vandaag een deuntje mee, en die is best pittig,  maar door snel doordraaien kunnen we het tempo goed vasthouden.  Herman heeft de koffiestop geregeld bij de voetbalclub in Bruchtersveld. Daar aangekomen zijn we verrast door de mooie gezellige kantine. De gekookte mooi gekleurde eieren en chocolade eieren staan voor ons op tafel. De koffie/thee staat al voor ons klaar. En voor de prijs hoeven we het ook niet te laten (€ 1,00 per kopje) Prima geregeld Herman!!!!!
Herman wist blijkbaar van die mooie gekleurde eieren en had daarom vandaag zijn tenue daar prachtig op aangepast.
(zie de foto's) We nemen ruim de tijd voor de koffie en laten van alles de revue passeren. Ik attendeer de leden nog even op de prijsvraag voor de naam van ons nieuwe clubhuis en de opgave als barcommissie lid. Hoe meer deelnemers hoe minder vaak je hoeft aan te treden. Aan alles komt een eind dus ook aan de koffiepauze.
Ook nu verrast Herman ons weer met een andere route dan we gewoon waren. Sommigen klagen al dat wordt wel twee uur voor we weer in Rijssen zijn, maar Herman kent hier alles als zijn broekzak en leidt ons keurig door en om de kleine plaatsjes en dan ineens zijn we zo maar weer in Hoge Hexel. Ook hebben we na de pauze meestal de wind mee en dat scheelt een slok op een borrel. Herman moet steeds manen, jongens, niet harder. Af en toe wordt daar dan ook wel gehoor aan gegeven. Maar met de wind mee fietst dat zo lekker!!!!!!!!!! Halverwege Rijssen slaan wij Entersen af om door de tunnel en langs de Regge naar Enter te fietsen. Natuurlijk bedanken we Herman voor de mooie route en leiding en de rest voor deze koude maar gezellige morgen.
Dicht bij Enter krijgen we zowaar nog een sneeuw/hagel of hagel-sneeuw bui op ons hoofd. Maar dat maakt ons niets meer uit we zijn bijna thuis.

Joke  


Verstuurd: 13-04-2019 16:19

Naam toertocht: Stegeren

Datum: 06-04-2019
T5
Auteur: Gerrit Troost
Toerleider(s): Wim van de Noort
Groep:
Strava link:
Aantal KM: 81
Aantal leden: 8

Verslag: Deze zaterdagmorgen vertrekken we voor het eerst om 08.30 uur. Jan Bakker stond als toerleider genoemd op de agenda maar door ziekte is hij vervangen door Wim van de Noort.
Op de kalender stond de tocht June aangegeven maar Wim heeft er Stegeren van gemaakt. Wat het verschil is is mij niet duidelijk maar zo heeft Wim toch een eigen tintje aan deze rit gegeven.
Naast een zestal vaste groepsleden stonden op deze frisse ochtend ook Han Albach en Ep Kamphuis aan de start. Vanaf de sporthal zijn we vertrokken richting Notter en via het prachtige natuurgebied Het Wierdense Veld richting Daarle, Den Ham om daarna Stegeren (Junne) te bereiken. Tussen Daarle en Den Ham werden we door Wim verrast op een kort traject wat normaal gesproken in het verleden alleen door Gerrit Nijland (Maskop) in de route zou worden opgenomen. Gelukkig heeft iedereen dit zonder kleerscheuren overleefd.
Na ruim 40 km komen we aan bij het bij ons bekende koffieadres in Ommen. Daar wordt genoten van de koffie en herinneringen opgehaald aan de koffiestop van vorig jaar toen Joke plaatsnam op een met paard bespannen rijtuig van een bruidspaar.
Na de koffie vertrekken we richting de Sahara, waar we overigens erg slechte weggedeelten aantreffen als gevolg van boomwortels en andere gaten in het wegdek. Via Marle vervolgen wij onze weg richting Hulsen, Nijverdal en door Notter weer richting Rijssen. Al met al een mooie tocht op een enigszins frisse zaterdagochtend.

Verstuurd: 12-04-2019 10:23

Totaal: 148     Volgende >>    Totaaloverzicht