Contactformulier

Klantendienst Dienstencheques: 02/401 31 30

HOE BETAAL IK VOOR DE DIENSTVERLENING?

DANIKA mag zich sinds 2007 een erkend dienstenchequebedrijf noemen. Zo’n dienstenchequebedrijf is dus een door de overheid gecertificeerde onderneming die werknemers aanwerft om u als klant een huishoudelijke dienstverlening aan te bieden in ruil voor dienstencheques.
Een dienstencheque is het betaalmiddel waarmee u de dienstverlening betaalt aan de dienstenchequeonderneming. Een gebruiker heeft de keuze tussen elektronische of papieren dienstencheques.

DE ELEKTRONISCHE DIENSTENCHEQUE

Terwijl de papieren dienstencheque nog in een tastbare vorm in uw postbus gedeponeerd wordt, is de elektronische cheque een volledig digitaal gebeuren. Deze cheques komen terecht in een elektronische portefeuille die u steeds via het internet kan raadplegen via mijn.dienstencheques.vlaanderen.be

DANIKA geeft, net zoals de gehele sector, uitgesproken de voorkeur aan de elektronische dienstencheque. Dit is niet alleen heel wat makkelijker voor de onderneming wat betreft de gehele verwerking van de betaling, maar heeft voor de klant ook tal van voordelen:
  • EENVOUDIG - Zowel u als uw huishoudhulp hoeven de dienstencheques niet in te vullen en te ondertekenen, wat bij de papieren versie uiteraard wel het geval is.
  • MAKKELIJK TE BEHEREN - Geen risico meer op fouten bij het invullen van de dienstencheque. Via uw online account kan u elke poetsprestatie en betaling perfect opvolgen.
  • SNEL - De bestelde dienstencheques zijn veel sneller beschikbaar dan papieren dienstencheques.
  • VEILIG - Gedaan met diefstal of verlies.
  • OPTIMALE HOUDBAARHEID - Minder kans op vervallen dienstencheques, want online worden automatisch de ‘oudste’ dienstencheques eerst uitgegeven.
  • ZEKERHEID - U krijgt de garantie dat de dienstencheque voldoet aan alle voorwaarden voor een correcte indiening. Er kan niets fout gaan bij het invullen van de cheque, de gegevens worden automatisch online aangevuld.

DE PAPIEREN DIENSTENCHEQUE

De papieren versie is voorzien van een zijde voor de huishoudhulp en een zijde voor u als gebruiker. Vul de dienstencheque steeds goed leesbaar in, met een zwarte of donkerblauwe pen, zonder de vakjes te overschrijden. Dit is om een goede verwerking te kunnen laten gebeuren.

Zie hier ons filmpje over de papieren dienstencheques. 


WAT IS DE GELDIGHEIDSDUUR VAN EEN DIENSTENCHEQUE?

Een dienstencheque is beperkt geldig, zowel de elektronische als papieren versie. Het is dus als klant belangrijk om deze geldigheidsduur scherp in de gaten te houden.

In het geval van de elektronische dienstencheque heeft u minder kans op vervallen dienstencheques. Wordt er een prestatie online geregistreerd, dan worden automatisch eerst de oudste dienstencheques aangewend.

Op een papieren dienstencheque staat de uiterlijke datum van geldigheid voor u als klant steeds genoteerd op de klantenzijde van de papieren dienstencheque. Wenst u te betalen voor een prestatie waarvan de datum na de uiterlijke datum valt die op de dienstencheque staat, dan kan u niet langer die cheque als betaalmiddel aanvoeren en dient u een andere, geldige cheque aan te wenden.


HOE VERLOOPT DE BESTELLING VAN DIENSTENCHEQUES?

Van zodra DANIKA u laat weten dat er hulp op komst is, dient u papieren of elektronische cheques aan te kopen. U koopt automatisch die dienstencheques aan die u bij inschrijving heeft verkozen. Wenst u alsnog te wijzigen, dan kan u dat online via de website van de dienstencheques aanpassen. U gebruikt daarvoor uw ontvangen login en paswoord. Wijzigt u uw wijze van betaling, dan dient u dit zeker tijdig aan DANIKA te melden zodat onze diensten correct kunnen verifiëren wat we dienen te ontvangen.


U bestelt uw dienstencheques en betaalt via online banking ofwel door overschrijving van het juiste bedrag op rekeningnummer BE41 0017 7246 2610. Let erop dat u het correcte bedrag overschrijft. Als u een verkeerd bedrag betaalt, wordt het geld automatisch teruggestort op uw rekening. LET OP: Betalen via online banking brengt een transactiekost met zich mee terwijl een overschrijving geen bijkomende kosten bevat.

U bestelt altijd minimaal 10 dienstencheques.

Vermeld uw gebruikersnummer altijd als gestructureerde mededeling op elke overschrijving of storting. Vermeld in de mededeling niets anders. Als u uw gebruikersnummer niet vermeldt wordt het geld automatisch teruggestort op uw rekening.

Na betaling ontvangt u uw dienstencheques.

ELEKTRONISCHE DIENSTENCHEQUES zitten onmiddellijk in uw elektronische portefeuille. Die elektronische portefeuille kunt u raadplegen via uw online profiel op de website van de dienstencheques. Daar ziet u ook hoeveel dienstencheques u dat jaar al aangekocht hebt en hoeveel cheques u nog beschikbaar hebt om uw huishoudhulp te betalen.

PAPIEREN DIENSTENCHEQUES ontvangt u via de post. Op de papieren dienstencheques staan uw naam en de uiterste gebruiksdatum van de dienstencheque vermeld.

Ook hier raden wij het gebruik van ELEKTRONISCHE DIENSTENCHEQUES sterk aan daar alles veel sneller en veiliger gebeurt.

Bent u zelfstandige? Bent u onlangs bevallen en wilt u na uw bevallingsrust weer aan het werk gaan? Dan heeft u recht op gratis dienstencheques. U dient daarvoor een aanvraag voor ‘moederschapshulp’ in bij uw sociale verzekeringskas.

meer info over dienstencheques

Wenst u over te schakelen van papieren naar elektronische dienstencheques? KLIK HIER



 

INSCHRIJVEN

U wilt zich inschrijven? Fijn...

KLIK HIER VOOR HET VRIJBLIJVEND INSCHRIJVINGSFORMULIER

U HEEFT ZICH INGESCHREVEN, WAT NU?

DANIKA wil u graag nogmaals bedanken voor uw inschrijving. Uw gestelde vertrouwen in onze diensten moedigt ons nog meer aan om de beste oplossing voor uw situatie te vinden. In de komende periode zal uw regiomedewerker u alvast contacteren om na te gaan of u nog vragen, opmerkingen of onduidelijkheden heeft na het doornemen van deze brochure. Een goede samenwerking begint immers bij een goed begrip van de spelregels en het is dus in het belang van zowel uzelf, uw huishoudhulp en DANIKA dat er duidelijke afspraken gemaakt worden.

HOE GAAT DANIKA OP ZOEK NAAR EEN GESCHIKTE HUISHOUDHULP VOOR U?

Tijdens de komende tijd zullen onze diensten naarstig op zoek gaan naar een geschikte huishoudhulp voor uw situatie. Dat kan zowel een bestaande als een net aangeworven medewerker zijn. Hoe dan ook, DANIKA vindt het bijzonder belangrijk om de juiste ‘match’ te vinden tussen klant en medewerker. Daarvoor is het belangrijk dat we de volgende zaken in rekening brengen:

UW REGIO

We houden het woon-werkverkeer zo miniem mogelijk. Veel van onze medewerkers beschikken enkel over een fiets of moeten zich beroepen op het openbaar vervoer. Werken in eigen regio heeft tenslotte niets dan voordelen (beperkte verplaatsingstijd, korte afstanden...) en ook de klant ervaart het als aangenaam wanneer hij bediend wordt door iemand uit de eigen streek.

UW MOMENT VAN HULPVRAAG

Het tijdstip waarop u hulp vraagt wordt ingepast in de planning van een medewerker die op dat moment ruimte heeft.

DE JUISTE MATCH VINDEN

Wij trachten er zoveel mogelijk naar om uw specifieke wensen te combineren met die medewerker die binnen dat plaatje past. Wenst u bijvoorbeeld wekelijkse poetshulp voor uw bejaarde moeder die wat extra aandacht in de omgang vraagt, dan mikken we vooral op die medewerker die extra zorgzaam is. Verlangt u eerder een uitgesproken grondigheid in de poetsafwerking, dan prefereren we die medewerker die u daarin het best tegemoet zal komen.

Onze diensten trachten u steeds zo snel mogelijk te helpen. Vaak kan de klant vrijwel onmiddellijk geholpen worden, maar soms neemt het iets meer tijd in beslag. Dit heeft alles te maken met de beschikbaarheid van onze medewerkers. DANIKA wenst steeds graag kwaliteit aan te bieden, en als dat betekent dat we iets langer wensen te speuren naar de ideale medewerker voor u, dan zal u als klant daar zeker alle begrip voor kunnen opbrengen.

WAT IS EEN GESCHIKTE HUISHOUDHULP?

DANIKA wenst enkel die mensen aan te werven die gepassioneerd zijn door de job, duurzame kwaliteit kunnen bieden en een gemotiveerd hart hebben voor zowel de klant als DANIKA. Een hele boterham dus, en daarom hanteert DANIKA een meer intensieve sollicitatieprocedure dan de meeste andere bedrijven in de sector. Onze manier van werken vergt weliswaar meer tijd, maar uiteindelijk blijft die ideale medewerker altijd de beste oplossing. In dat opzicht vragen we u als klant om alle vertrouwen te hebben in onze werking. Het is tenslotte heel wat verstandiger om net dat ietsje langer te wachten op een gemotiveerde medewerker die wel van aanpakken weet en die er ook elke keer weer staat.


HOE WERFT DANIKA HAAR PERSONEEL AAN?

Wenst iemand graag te starten bij onze diensten, dan dient hij of zij steeds een uitgebreid sollicitatieformulier online of in een van onze kantoren af te leveren. Op basis van dat formulier wordt een eerste selectie gemaakt.

Wordt de sollicitant geselecteerd, dan volgt er een sollicitatiegesprek waarbij gepeild wordt naar motivatie, ervaring & privésituatie. De sollicitant dient tijdens het gesprek ook een blanco ‘bewijs van goed zedelijk gedrag’ te laten zien.

Indien mogelijk worden na het gesprek referenties bij voorgaande werkervaringen nagegaan.

Zitten alle factoren tot dan toe goed, dan dient de sollicitant een meeloopmoment/ poetstest mee te maken. Dit houdt concreet in dat de persoon in kwestie enkele uren meedraait tijdens een shift bij een klant onder begeleiding van een jobcoach. Tijdens het moment worden ondermeer volgende zaken beoordeeld: grondigheid, tempo van uitvoering, klantvriendelijkheid, werkorganisatie. Er wordt verder ook even tijd gemaakt voor een persoonlijke babbel zodat de coach de sollicitant op een meer informele manier kan beoordelen. De jobcoach brengt dan naderhand verslag uit en er wordt aan de hand van alle facetten beslist of er tot een aanwerving overgegaan wordt.

HOE VERLOOPT DE VERDERE TEWERKSTELLING?

Gedurende de eerste 6 maanden van tewerkstelling krijgt de medewerker, naast de intensieve begeleiding door verantwoordelijke en jobcoach, een uitgebreid opleidingsaanbod (basisopleiding Schoonmaaktechnieken bij VDAB en een module Deontologie). Op die manier krijgen we een volledig beeld van de kwaliteit van de hulp die wij u aanbieden en kunnen we bijsturen waar nodig.

DANIKA HEEFT DE GESCHIKTE HUISHOUDHULP VOOR U GEVONDEN. WAT NU?

Van zodra onze diensten die medewerker gevonden hebben die het best aansluit op uw hulpvraag wordt u telefonisch gecontacteerd. De medewerker wordt u voorgesteld en er worden concrete afspraken gemaakt wanneer er gestart wordt. Indien u dit wenst, kan de medewerker ook gevraagd worden om voor de effectieve start van de dienstverlening bij u thuis langs te komen. Op die manier kan u even kennismaken met de persoon in kwestie en kan u rustig uw wensen overlopen: wat er zoal moet gedaan worden, waar het materiaal ligt, welke huisregels u hanteert, nuttige weetjes omtrent huisdieren,... Verkiest u gewoon dat het eerste contact plaatsvindt op het moment dat er effectief gestart wordt, dan is ook dat zeker ok.

Indien u graag voorafgaandelijk een contact met uw huishoudhulp heeft dan zal de medewerker in kwestie contact met u opnemen zodat u een moment kan afspreken. Wenst u tijdens dat contact het persoonlijke telefoonnummer van de medewerker te noteren om later een vlotte communicatie te hebben, dan kan u dit gerust aan de persoon in kwestie vragen. Kiest de medewerker er echter voor om die gegevens niet te overhandigen, dan kan u uiteraard steeds via onze diensten uw wensen kenbaar maken zodat wij op onze beurt de medewerker inlichten. Onze diensten kunnen u echter nooit rechtstreeks private contactgegevens van de medewerker doorspelen.

Op het moment dat u weet wanneer de hulp start, is het ook het moment om uw dienstencheques te bestellen. U bestelt elektronische of papieren cheques al naargelang uw keuze bij inschrijving. Meer info ivm dienstencheques en het bestellen ervan klik hier

 

REGELS EN AFSPRAKEN TIJDENS DE DIENSTVERLENING

Goede afspraken maken immers goede vrienden en daarom is het bijzonder belangrijk te weten waar u aan toe bent, wat u van uw huishoudhulp mag vragen en waar die medewerker zich aan dient te houden om u op een efficiënte, maar ook veilige en hygiënische manier van dienst te zijn.

WELKE TAKEN MAG U UW HUISHOUDHULP LATEN UITVOEREN?

Uw huishoudhulp mag alle taken doen die van normale, dagelijkse, huishoudelijke aard zijn. Dat betekent:

Huishoudelijk onderhoudswerk: afstoffen, dweilen, stofzuigen, schuren, ramen lappen,...

Koken: zowel de voorbereidende taken als het koken zelf.

Boodschappen doen: allerlei boodschappen die nodig zijn binnen het huishouden: voedingsmiddelen, verzorgingsartikelen of onderhoudsspullen,... Ook een bezoek aan apotheek of postkantoor kan gerust.

Strijken: kleine hoeveelheden strijkwerk kunnen zeker geen probleem zijn voor uw huishoudhulp. Voor grote hoeveelheden strijkwerk verwijzen we u graag naar onze Strijkdienst, waar we met het gepaste materiaal en specifiek opgeleide medewerkers het strijkgoed in de meeste ideale omstandigheden kunnen afleveren.

Naai- en verstelwerk: ook voor deze taken verwijzen wij u graag door naar onze Strijkdienst.

Occasioneel kan u uw huishoudhulp gerust vragen om al eens een kast uit te ruimen of een vaatwasser te legen.

Volgende taken zijn evenwel niet toegelaten onder het systeem van dienstencheques: een toilet repareren, elektriciteitswerken, schilderen, tuinieren, kleine verbouwingswerken, babysitten, verzorging van dieren, verplaatsen van zware meubels, hoge trappenhallen... Ook onderhoud van beroepslokalen zoals fabrieksgebouwen, winkels, dokterspraktijken, commerciële ruimtes...

Woont u in een appartement waar zich een gemeenschappelijke trappenhal bevindt, dan kan u uw huishoudhulp gerust vragen uw appartement van onder tot boven een beurt te geven, maar de trappenhal is uitgesloten. Dat behoort immers niet tot uw privévertrekken.

WAT WORDT ER VAN U ALS KLANT VERWACHT TIJDENS DE TEWERKSTELLING VAN UW HUISHOUDHULP?

Wanneer er een huishoudhulp bij u over de vloer komt, dan bent u op dat moment niet alleen onze klant, maar bent u tegelijkertijd ook een werkgever. Een werkgever zorgt er in de eerste plaats voor dat zijn medewerker het gevraagde werk kan doen in de meest ideale omstandigheden. Een fijne en veilige werkomgeving zorgt tenslotte voor een meer gemotiveerde medewerker die het werk dan ook met plezier en zorg zal afwerken. U heeft er dus alle belang bij om de relatie met uw medewerker optimaal te houden, of zoals in onze algemene voorwaarden vermeld staat dat u zich als een ‘normaal zorgvuldig persoon’ opstelt. Daarom is het belangrijk om volgende zaken in acht te nemen:

ALGEMENE AFSPRAKEN

Pauzes

Waar gewerkt wordt, moet ook gepauzeerd worden. Uw huishoudhulp heeft per dagdeel dan ook recht op een korte pauze. Die pauze wordt genomen tijdens werktijd in onderling overleg tussen klant en medewerker. U voorziet de medewerker tijdens dat moment van water, koffie of thee. Bij een werkperiode van 5 uur of meer heeft uw huishoudhulp recht op een middagpauze van een 1⁄2 uur. De medewerker voorziet daarvoor zelf in spijs en dranken. Gezien de pauzes verplicht zijn is het uw huishoudhulp niet toegestaan om de pauze over te slaan en vroeger te stoppen. In dat geval is de medewerker onwettig afwezig. De maximumrusttijden zijn:

3 uur 10 min
4 uur 15 min
5 uur 15 min
6 uur 2 x 10 min
7 uur 2 x 15 min
8 uur 2 x 15 min

Roken & gsmgebruik

Uw huishoudhulp durft zich al eens vergrijpen aan gsm of sigaret. De verleiding is echter groot dat dit tijdens werktijd gebeurt en dat is helemaal niet ok. Bij de start van de tewerkstelling wordt de medewerker heel duidelijk gemaakt dat dit enkel is toegestaan tijdens de pauze. Gsmgebruik tijdens werktijd is enkel toegestaan indien het noodzakelijk geacht wordt voor de dienstverlening.

Giften

U betaalt uw medewerker met 1 dienstencheque per uur en dat is ook het enige wat zij zelf mogen ontvangen.

VEILIGHEID EN HYGIËNE OP DE WERKVLOER

In een werkomgeving kan heel wat gebeuren, een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Reden te meer om ervoor te zorgen dat uw huishoudhulp aan de slag kan gaan in een hygiënische omgeving die voldoende veilig is. De veiligheid van de medewerker in al zijn aspecten is voor ons van primair belang. De quality coaches, onze verantwoordelijken op de werkvloer, komen dan ook geregeld bij onze klanten langs om de werkomstandigheden in te schatten. Wordt er opgemerkt dat bepaalde situaties aanhoudend onveilig of onhygiënisch blijven, bestaat de kans dat onze diensten opgeschort worden zolang de situatie blijft bestaan.

Volgende situaties zijn daarom van groot belang:

Sanitaire installaties: iedereen gebruikt al graag eens het wc of wenst zich al eens op te frissen. Stel daarom graag uw toilet of lavabo ter beschikking van uw huishoudhulp in het geval dit nodig zou zijn.

Repetitief werk: taken die langdurig herhalend zijn zoals strijken, vloeren schuren, ramen of plafonds afwassen zijn vaak werkzaamheden die de fysieke integriteit van uw huishoudhulp in het gedrang kunnen brengen. We zien ze daarom zuinig gedoseerd op uw verlanglijstje.

Huisdieren: de aanwezigheid van huisdieren kan de veiligheid en hygiëne van de medewerker wel eens in het gedrang brengen. Breng daarom uw huishoudhulp voldoende op de hoogte over wat er allemaal in uw woning rondwaart.

Weersomstandigheden: buitenpoetswerk zoals het lappen van de ramen of het schuren van een terras is perfect mogelijk al dient u enigszins rekening te houden met het weer. Werken in de striemende regen, sneeuwbuien, vrieskou of bijzondere (warme) weersomstandigheden is vaak niet zinvol of veilig en moet daarom vermeden worden.

Kelders/zolders die niet ingericht zijn als woonruimte zijn potentieel gevaarlijke situaties en kunnen niet gebeuren door uw huishoudhulp.

Onveilige situaties: loszittende stopcontacten, ontblote bedradingen, zijn mogelijk onveilige situaties

Tabaksrook: de medewerker mag tijdens de werkzaamheden niet gehinderd worden door tabaksrook. U kan daaromtrent beter duidelijke afspraken met uw huishoudhulp maken.

Besmettingsgevaar: indien er in de werkomgeving besmettingsgevaar optreedt omwille van besmettelijke ziektes (griep, klierkoorts, geelzucht,...) dan verwittigt u het best onze diensten zodat we de situatie gepast kunnen inschatten.

Werkongeval: in het geval dat de medewerker een ongeval overkomt, verwittigt u eveneens onze diensten zodat we indien dit nodig is de gepaste hulp zo snel mogelijk kunnen inschakelen.

Werken op hoogte: in dit verband gebeuren jaarlijks heel wat arbeidsongevallen en daarom zijn er ook strikte reglementeringen vooropgesteld. Wanneer een medewerker gebruik maakt van een trapje moet dit op een veilige manier gebeuren en mag de bewerkbare hoogte maximum 2,5 meter bedragen.

Ramen lappen: uw huishoudhulp kan gerust uw ramen langs beide kanten onder handen nemen tot zolang de toegelaten ladderhoogte reikt. Alles wat zich daarboven bevindt valt onder glazenwasserij.


Veiligheidskledij: onze medewerkers krijgen steeds arbeidskledij (werkschort of T-shirt), veiligheidsschoenen en handschoenen ter beschikking om het werk uit te voeren. Elk jaar gebeuren er aanzienlijk wat arbeidsongevallen waarbij medewerkers vallen of uitglijden. Om dat enigszins het hoofd te bieden zijn de medewerkers verplicht om op de werkvloer aangepast schoeisel te dragen (antislip, gesloten hiel). Het spreekt voor zich dat werken op blote voeten of kousen verboden is.

AFSPRAKEN OMTRENT OMGANG TUSSEN KLANT & HUISHOUDHULP

Discretie: uw huishoudhulp is een professionele medewerker van onze diensten en hij of zij wordt er bijzonder attent op gemaakt dat elke klant, huisgenoten en privéwoning op eenzelfde respectvolle manier benaderd moet worden. De medewerker is zich ervan bewust dat hij zich doorheen het private leven van zijn klant beweegt en dat hij in dat verband alle tact en verantwoordelijkheid moet in acht nemen om de private integriteit niet in het gedrang te brengen.

Alcohol- en druggebruik: onze diensten hanteren een strikte nultolerantie wanneer het gaat over middelengebruik. Dat betekent concreet dat uw huishoudhulp tijdens het uitvoeren van de taken geen alcoholische of druggerelateerde middelen mag gebruiken of onder invloed ervan zijn. Dergelijke praktijken brengen alle fatsoen, professionaliteit en veiligheid in het gedrang en zijn daarom absoluut uit den boze.

Non-discriminatie: onze diensten stellen altijd voorop dat onze dienstverlening, en dus ook uw huishoudhulp, ten allen tijde respect heeft voor de menswaardigheid, persoonlijke levenssfeer & sociale leefsituatie. Verder wordt ook uw klachten- en inspraakrecht steeds in acht genomen. Tenslotte mogen zowel klant als medewerker ten aanzien van elkaar nooit onderscheid maken op grond van geslacht, etnische afkomst, handicap, seksuele geaardheid, filosofische, ideologische of godsdienstige overtuigingen of leeftijd.

Grensoverschrijdend gedrag: elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of lichamelijk gedrag op de werkvloer met een seksuele, gewelddadige connotatie of met het oog op pesterijen dat als doel of gevolg heeft de waardigheid van een persoon aan te tasten of een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving vormt, wordt door onze diensten over geheel de lijn veroordeeld en kan leiden tot een onmiddellijke stopzetting van de dienstverlening.

Taalondersteuning: indien u moeite ondervindt om te communiceren met uw huishoudhulp omdat hij of zij de taal minder machtig is, dan kan u steeds gebruik maken van onze handige werkplanner. Meer info kan je hier vinden.

MIJN HUISHOUDHULP IS AFWEZIG

Indien uw huishoudhulp niet op het afgesproken moment bij u langs kan komen omwille van ziekte, opleiding, familiaal verlof,... dan zullen onze diensten u hiervan steeds zo snel als mogelijk daarvan op de hoogte brengen. Wenst u een vervangende medewerker dan zullen wij ons uiterste best doen om in de mate van het mogelijke aan uw vraag tegemoet te komen. Wanneer een vervangende medewerker zou langskomen kan het tijdstip (werkuren & datum) verschillen van het moment waarop uw vaste huishoudhulp doorgaans langskomt. Een vervanging kan evenwel nooit gegarandeerd worden.

Neemt uw huishoudhulp vakantie, dan dient de medewerker u dit zelf tijdig te melden.

Voor élke vakantie wordt u door onze diensten op tijd gevraagd om dit tijdig door te geven zodat wij de ruimte krijgen om de planning van onze medewerkers in mekaar te puzzelen.

In geval van ziekte melden zowel de medewerker als onze diensten u de afwezigheidsperiode of ziekteverlenging. DANIKA meldt u evenwel niet nog eens extra wanneer de medewerker terug aan het werk gaat. Loopt de ziekteperiode af en krijgt u geen verdere melding van onze diensten, dan mag u ervan uitgaan dat uw huishoudhulp de eerstvolgende reguliere prestatie zal langskomen.

Er wordt uiteraard niet gewerkt op alle kerkelijke en burgerlijke feestdagen. 

INDIEN U EVEN GEEN HULP WENST

Wanneer uw huishoudhulp om een of andere reden niet op het afgesproken moment bij u kan langskomen dan dient u onze diensten, en niet alleen de medewerker, minstens 10 dagen vooraf daarvan op de hoogte te stellen. Deze tijd is nodig voor onze verantwoordelijken om uw huishoudhulp op dat moment vervangend werk te kunnen aanbieden.

Wanneer u uw huishoudhulp meerdere weken niet kan ontvangen, dan vragen wij u om minstens 14 dagen vooraf onze diensten daarvan op de hoogte te stellen.

U kan uw afwezigheid melden via deze link

Heel wat klanten denken dat de medewerker niet kan langskomen bij afwezigheid van de klant. Niets is natuurlijk minder waar. U kan eenmalig een andere oplossing voorzien (sleutel bij buren, kennis inschakelen om de deur te openen,...) om uw huishoudhulp toch toegang tot uw woonst te verschaffen om alsnog het werk aan te vatten. Dit dient u uiteraard op voorhand goed af te spreken met de medewerker.

Verwittigt u later dan de vooropgestelde termijnen dan bestaat de kans dat onze diensten uw huishoudhulp niet meer aan het werk krijgen en zal u alsnog moeten inspringen voor de vergoeding van de verloren werkuren.

UW HUISHOUDHULP KAN HET GEPLANDE WERK NIET UITVOEREN, WAT NU?

Heel af en toe doen zich te voorziene omstandigheden voor waarbij uw huishoudhulp haar prestatie niet kan uitvoeren:

De medewerker raakt uw woning niet in (geen sleutel, u bent vergeten dat de medewerker langskwam)

Er doen zich werken in uw woning voor waardoor de medewerker de geplande taken niet kan uitvoeren

Er is geen water of elektriciteit beschikbaar •...

Wanneer dergelijke omstandigheden niet of laattijdig gemeld worden kunnen we de medewerker niet meer aan het werk krijgen en zal u gevraagd worden de verloren prestatie alsnog te vergoeden.

In geval van bijvoorbeeld binnenhuiswerken of omstandigheden waarbij water of elektriciteit tijdelijk niet voorradig is, zorg dan in de mate van het mogelijk voor vervangende taken, uiteraard binnen het takenpakket van de dienstenchequemedewerker, om uw huishoudhulp alsnog werk aan te bieden.

KAN IK MIJN GEBRUIKERSOVEREENKOMST WIJZIGEN?

Soms gebeurt het dat er gaandeweg de dienstverlening noden of praktische zaken in uw situatie wijzigen:

U heeft een andere job en andere werkuren waardoor een andere dag is aangewezen waarop uw huishoudhulp langskomt

U moet een medische ingreep ondergaan en hebt tijdelijk meer hulp nodig

U gaat voor een periode in loopbaanonderbreking en wenst tijdelijk geen hulp

meer •...

Deze wijzigingen vereisen dan een andere regeling dan de afspraken die bij de start van de dienstverlening in de gebruikersovereenkomst tussen uzelf en DANIKA zijn vastgelegd. In dergelijke gevallen neemt u gerust contact op met onze diensten om uw situatie uit te leggen en wij voorzien in de mate van het mogelijke een oplossing die beter aansluit bij uw situatie. Gezien die wijzigingen de nodige tijd vragen is een tijdige melding van uw vraag zeker nodig.

MIJN GEGEVENS ZIJN VERANDERD. MOET IK DIT MELDEN?

Wij stellen het zeer op prijs indien u onze diensten tijdig op de hoogte brengt van volgende wijzigingen:

Adres: heeft u verhuisplannen dan is het uiteraard niet onbelangrijk om dit te melden. Afhankelijk van uw situatie kan uw vaste huishoudhulp gewoon blijven langskomen, rekening houdend met de nieuwe afstanden. Is de afstand naar de nieuwe locatie te groot, dan kan een andere medewerker ingeschakeld worden om u in uw nieuwe woonst van dienst te zijn. Blijkt u toch buiten onze actieregio’s te gaan huisvesten, dan worden er afspraken gemaakt om de dienstverlening af te ronden.

Contactgegevens: telefoonnummer, e-mailadres,...

Melden doe je via: administratie@danika.be

Gebruikersnummer: uw gebruikersnummer bij Sodexo is bijzonder belangrijk. Op basis daarvan worden tenslotte alle betalingen via dienstencheques verwerkt. Gezien de jaarlijkse aankoop van cheques per gebruikersnummer gelimiteerd is, is het soms interessanter om in de loop van het jaar over te schakelen naar het gebruikersnummer van uw partner, of elke andere inwonende meerderjarige. Schakelt u over van het ene naar het andere gebruikersnummer, meld ons dit dan tijdig zodat we uw betalingen correct kunnen opvolgen. Melden doe je via: fd@danika.be

Wijze van betaling: schakelt u over van papieren naar elektronische dienstencheques dan laat u dit ons op tijd weten zodat wij uw dossier kunnen aanpassen en op de hoogte zijn van welke betalingen wij mogen ontvangen. Te melden via: fd@danika.be

IK WENS DE DIENSTVERLENING STOP TE ZETTEN

Elke gebruikersovereenkomst is er een van onbepaalde duur, tenzij bij inschrijving expliciet vermeld. Wanneer u de diensten wenst stop te zetten dan doet u dit via een geschreven kennisgeving (e-mail of aangetekend schrijven). Voor de afronding van onze diensten moet u steeds rekening houden met een opzegtermijn, het is tenslotte niet steeds evident om onze mensen aan het werk te houden wanneer cliënteel van de ene op de andere dag zou beslissen dat men niet meer moet langskomen.

De opzegtermijn bedraagt 1 week per overeengekomen werkuur.

Voorbeeld:

4 uur/week hulp: opzegtermijn van 4 weken
4 uur/tweewekelijks: opzegtermijn van 2 weken

De opzegtermijn zal ingaan startend met de eerstvolgende prestatie na postdatum. U meldt uw opzegging best ook telefonisch aan onze diensten. Is het zo dat er andere opzegtermijnen kunnen afgesproken worden, dan zal dit op dat moment besproken worden. Betreft het een opzegging binnen onze thuiszorgdienst dan bedraagt de opzegtermijn 3 maanden.

ADMINISTRATIEKOST

U vraagt zich natuurlijk af waarom u bovenop de aankoop van dienstencheques nog een extra bijdrage dient te betalen. Waarom zou u meer neertellen bij DANIKA dan bij een ander dienstenchequebedrijf dat een dergelijke administratiekost niet aanrekent? Tenslotte is die dienstenchequesector toch door de overheid gesubsidieerd en als dat budget voor het ene bedrijf voldoende is, moet dat toch voor dat andere ook zo zijn? Wel, u heeft overschot van gelijk wanneer u zich al die vragen stelt, tenslotte wil u ook gewoon  graag weten of en waaraan u uw zuurverdiende centen goed besteedt. 

​Om een duidelijk antwoord op al uw vragen te geven, moeten we onze blik wenden richting die fameuze overheidssubsidies die het dienstenchequesysteem geniet. Doorheen de jaren werden de winstmarges per cheque alsmaar kleiner waardoor de subsidiebedragen die een onderneming ontvangt wanneer het uw dienstencheques bij Sodexo indient tegenwoordig bijna volledig worden besteed aan de lonen van onze poets- en strijkmedewerkers. Ik hoor u al denken: als die mensen  volledig vergoed worden, dan is er toch geen enkel probleem. Om die gehele werking echter in goede banen te leiden is er een grondige omkadering nodig wat uiteraard een extra kost met zich meebrengt. Uw administratiekost wordt bijgevolg aangewend voor o.a.: 
 
- opvolging planning medewerkers
- opmaak klantendossiers
- verwerking dienstencheques
- ...

MAG DAT?

De wetgeving op de dienstencheques bevat geen bepalingen omtrent het aanrekenen van bijkomende kosten aan de gebruikers van het systeem. Een erkende onderneming mag bijgevolg bijkomende kosten vragen aan de gebruikers bovenop de afgifte van de dienstencheques. Het kan bijvoorbeeld gaan om verplaatsings- of administratiekosten en deze kunnen verrekend worden per gepresteerd uur of op jaarbasis.

Wel moeten er een aantal regels in acht genomen worden wanneer de onderneming bijkomende kosten aanrekent aan zijn klanten:

  • De bijkomende kosten mogen niet betaald worden met dienstencheques.
  • Wanneer de onderneming extra kosten wenst aan te rekenen, moet de gebruiker hiermee akkoord gaan. Dit houdt in dat de kosten kunnen vermeld staan in de gebruikersovereenkomst.
  • Het moet gaan om redelijke en reële kosten en de onderneming moet duidelijk omschrijven welke kosten worden aangerekend voor welk doel.
  • Er moet een factuur opgesteld worden.
  • De onderneming mag van de gebruiker geen bijkomende kosten eisen om de loonkosten te dekken. Deze worden gedekt door de dienstencheques.

Bron RVA
Gezien uw huishoudhulp onder het gezag staat van DANIKA is het logisch dat u zich bij eender welke problemen steeds tot onze diensten wendt. Heeft u dus een klacht of wenst u gewoon graag eens iets gezegd te hebben wat op uw lever ligt over uw huishoudhulp of de werking van onze diensten, neem gerust contact met ons op. Onze verantwoordelijken staan steeds ter beschikking. Die problemen of bemerkingen kunnen van allerlei aard zijn. Hieronder de vaakst voorkomende:

BEMERKINGEN OMTRENT FUNCTIONEREN VAN UW HUISHOUDHULP

Is het u opgevallen dat uw huishoudhulp de laatste tijd wat trager werkt, minder kwaliteitswerk aflevert, te lange pauzes neemt,... dan dient er doorgaans ingegrepen te worden. We willen u op het hart drukken dat het beter is om dergelijke of andere zaken in eerste instantie zelf steeds met de medewerker te bespreken. Zo blijven uw ongenoegens klein en blijft het prestatievermogen van de medewerker beter op peil. Ziet u het eerder niet zitten om de medewerker rechtstreeks de confronteren, dan kunnen onze diensten daarin een uitkomst bieden. Neem in dat geval gerust contact op en onze consulenten sturen de medewerker gepast bij via een individueel gesprek of, indien gewenst, een kwaliteitscontrole op de werkvloer door een van onze jobcoaches.
Onze consulenten zijn hier te bereiken. U kan ten alle tijden vrijblivend ons online tevredenheidsformulier invullen. 

SCHADE

Waar er gewerkt wordt is er jammer genoeg kans op schade. Onze onderneming is voor dergelijke gevallen uiteraard verzekerd, tenminste wanneer het schade betreft die het gevolg is van de activiteiten van uw huishoudhulp en die tot hun normale huishoudelijke, dagelijkse taken behoren. Wanneer het gaat over schade ten gevolge van specifieke instructies of opdrachten door uzelf gegeven en die afwijken van het normale takenpakket, dan wordt er niet door onze verzekering tussengekomen. Let dus in het bijzonder op bepaalde reinigingsproducten waarvan u het gebruik wenst, maar die niet behoren tot de richtlijnen omtrent producten die wij aanbevelen. 

Ook bij schade of breuk dat voorkomt uit de slechte staat of slijtage van gebouwen, installaties, meubelen of materiëel kan DANIKA niet aansprakelijk gesteld worden. Heeft u toch schade vastgesteld in uw woning dan signaleert u dit binnen de 8 kalenderdagen aan onze diensten. Voor elke schadeclaim later dan de vooropgestelde termijn kan DANIKA niet verantwoordelijk gesteld worden.

elke schade kan u melden via uw kantoor (zie de contactpagina op onze website)

Een schadeclaim is bij onze verzekering altijd onderhevig aan een franchisebedrag. De eerste €350 van de schadekosten zijn namelijk steeds door de klant zelf te betalen.

WERKONGEVAL VAN UW HUISHOUDHULP

Indien uw huishoudhulp het slachtoffer wordt van een werkongeval of een wegongeval van of naar uw woning dan kunnen zij uiteraard rekenen op onze arbeidsongevallenverzekering. Nog belangrijker is ervoor zorgen dat de medewerker, indien nodig, onmiddellijk de gepaste zorgen krijgt toegediend. Daarom is het steeds belangrijk dat uw huishoudhulp op de hoogte is van de locatie van uw verbandkist.

Is de medewerker niet meer in de mogelijkheid om het ongeval zelfstandig te melden aan onze diensten, dan vragen wij dat u als klant ons zo snel mogelijk op de hoogte stelt via het regiokantoor zodat ook wij weet hebben van het gebeuren en indien nodig de juiste verdere stappen kunnen ondernemen.

Vragen de omstandigheden om een onmiddellijke interventie van een arts en is uw huishoudhulp niet meer in staat om zich zelfstandig te verplaatsen, dan zal DANIKA een oplossing voorzien door een quality coach het vervoer te laten verzorgen of de hulpdiensten in te schakelen.
 

VERLIES/DIEFSTAL

Het is steeds aan te raden om voorzichtig te zijn met het laten rondslingeren van zaken zoals cash geld of waardevolle zaken. Wij beweren hier allerminst dat uw huishoudhulp niet betrouwbaar is, maar een gelegenheid brengt mensen wel eens in verleiding, dus beter voorkomen dan genezen. Gebeurt het in heel uitzonderlijke gevallen toch dat u een vermoeden hebt van diefstal door de medewerker dan dient u onze diensten daarvan steeds onmiddellijk op de hoogte te brengen. De situatie wordt dan in samenspraak met uzelf verder opgevolgd.

Ook willen wij u in een dergelijk geval steeds aanraden om aangifte te doen bij de plaatselijke politiediensten. Of u dit al of niet wenst te doen ligt uiteraard geheel in uw handen, maar om de situatie officieel te laten registeren en om uw eigendom mogelijk nog te recupereren is dit ten stelligste aan te bevelen. 

elke (vermoeden van) diefstal kan u discreet melden via uw regiokantoor. www.danika.nu/kantoren

Zie onze CORONAPAGINA

 
* = Invoer verplicht
Dit formulier is gemaakt met www.formdesk.nl